Render Mission autonome bus

Zelfrijdende OV bus

Ontwikkeling autonoom transport

Opdrachtgever
Provincie Gelderland

Diensten
Product ontwerp
Branding
Advies

Interreg I-AT

In het Interreg I-AT project werkten 22 partijen uit Nederland en Duitsland samen aan het verder ontwikkelen van autonoom transport. Doel van het Interreg I-AT project is om kennis te verzamelen en te delen over autonome voertuigen.

FromAtoB is als designer betrokken geweest bij de ontwikkeling van een nieuwe zelfrijdende OV-bus. De Mission is een lagevloer bus met 15 zitplaatsen. Deze bus wordt als zelfrijdende bus ingezet in ‘living labs’ in Nederland en Duitsland, o.a. in samenwerking met ASEAG, de stadsvervoerder uit Aken. In een living lab wordt er in een gecontroleerde omgeving onder reële omstandigheden onderzoek gedaan. Er wordt onder andere gekeken naar gebruikerservaringen met de zelfrijdende OV bus.

Render autonome mission bus bovenaanzicht

Sensoren

Om de Mission bus autonoom te laten rijden, worden er verschillende sensoren gemonteerd, n.l.  camera’s, radar en Lidar. We ontwikkelden de behuizingen voor alle sensoren op het exterieur van de Mission. De sensorbehuizingen zijn m.b.v. 3D printen geproduceerd.   

Voor het interieur hebben we de inbouwruimtes voor alle ICT ontworpen. Omdat er veelvuldig met de autonome bus getest zal worden, hebben we gelet op de goede toegankelijkheid van de ICT componenten.

In samenwerking met de verschillende partijen, hebben we onderzocht wat er mogelijk is op het gebied van uitstraling en beleving. We hebben 3D visualisaties gemaakt voor de interieurinrichting en exterieurbestickering. De gewenste uitstraling van het voertuig hebben we onderzocht in moodboards met verschillende thema’s.

We hebben een pictogram ontworpen voor ‘zelfrijdende bus’ dat inmiddels in verschillende pilot projecten wordt gebruikt.

Autonome mission bus met velodyne sensor
Aanzicht autonome Mission bus met sensoren
Pictogram smart mobility