Duurzame trein artist impression 2025

Duurzame trein

Openbaar vervoer van de toekomst

Studie door
FromAtoB

Diensten
Advies
Visualisaties

Duurzaam openbaar vervoer

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Bijna dagelijks zijn er nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaam bouwen, duurzame energie en duurzame mobiliteit. Dat is een positieve ontwikkeling, want klimaatonderzoek geeft aan dat de exploitatie van de aarde en haar hulpbronnen op de huidige schaal niet door kan gaan. Van alle duurzame ontwikkelingen zijn er maar weinig gericht op openbaar vervoer. Openbaar vervoer is op zichzelf al duurzamer dan bijvoorbeeld individueel vervoer per auto. Dat betekent niet dat het openbaar vervoer zelf niet veel duurzamer kan worden.

De studie

Op eigen initiatief heeft FromAtoB een onderzoek gedaan hoe treinen voor openbaar vervoer nog duurzamer gemaakt kunnen worden. In de studie presenteren we scenario’s voor 2030 en 2045. Voor ieder van deze scenario’s zijn concepten voor intercity en stoptrein ontwikkeld.  We richtten ons daarbij op concepten voor het interieur en het exterieur, voor enkeldeks en dubbeldeks materieel.

Toekomstbeeld

In ons onderzoek hebben we gekeken naar nieuwe materialen en technieken om treinen zuiniger, schoner en comfortabeler te maken. Op basis van deze verkenningen hebben we ontwerpen gemaakt voor de inrichting van de trein, de toegankelijkheid en deelsystemen als de klimaatregeling.  We zijn naar aanleiding van deze studie met de ontwikkeling van een paar kansrijke onderdelen verder gegaan.

‘Voor 2045 verwachten we een aanpassing op de rail-infrastructuur: grote delen van het spoornet zullen niet langer voorzien zijn van een bovenleiding, omdat treinen zoveel zuiniger zijn dat ze een deel van de trajecten zelfvoorzienend kunnen zijn.’

Duurzame trein 2015 artist impression interieur

Meer weten over openbaar vervoer voor de toekomst?

Gerelateerde projecten