FromAtoB - Duurzaam OV bus over 30 jaar

Duurzaam OV

Openbaar vervoer van de toekomst

Studie door
FromAtoB

Diensten
Advies
Visualisaties

De studie

FromAtoB heeft een studie gedaan naar duurzaam openbaar vervoer. Op basis van een analyse van trends en verwachtingen voor de toekomst hebben we drie concepten voor OV materieel geschetst, voor de korte, middellange en lange termijn. Hierin wordt niet alleen gekeken naar aandrijftechniek of energiebron, maar juist naar alle relevante aspecten, zoals comfort, klimaatregeling, informatievoorziening, onderhoud en reiniging en veiligheid.

Concepten

In de studie worden concepten gepresenteerd voor het jaar 2020, 2030 en 2040, gebaseerd op het uitgangspunt dat ook openbaar vervoer duurzamer kan worden.

Het openbaar vervoer heeft namelijk een aantal interessante, onderscheidende eigenschappen die het aantrekkelijk maken om duurzame producten aan te bieden.  Zoals; veel gebruikers, maar weinig eigenaren. Intensieve, goed gemonitorde exploitatie en goed georganiseerd onderhoud.

De reiziger

In onze visie staat de reiziger centraal. Ieder deel van een reis met openbaar vervoer, van het vinden van informatie en plannen van een reis, de lay-out van een perron, het ontwerp van een voertuig of halte tot het comfort van een stoel heeft invloed op de beleving van de reiziger.

We combineren industrieel, grafisch en ruimtelijk ontwerp voor het ontwikkelen van een productformule voor toekomstig duurzaam vervoer.

‘Voor het scenario in 2030 denken we nog aan een ‘traditionele bus’. Deze zou wel gekoppeld kunnen rijden. Het modulaire concept maakt veel varianten mogelijk. Door de kleine, sturende voor- en achterwielen en een compacte wielophanging is een vlakke vloer van voor naar achteren bereikt. Hierdoor is een eenvoudige passagierstroom haalbaar’.

 

Meer weten over openbaar vervoer voor de toekomst?

Gerelateerde projecten