R-Net bushalte

R-Net halte inrichting

Een hoogwaardige merkidentiteit

Opdrachtgever
Provincie Noord-Holland

Diensten
Branding
Product ontwerp

Halte

Om het wachten voor passagiers zo comfortabel mogelijk te maken heeft FromAtoB hoogwaardige haltes ontworpen voor vervoernetwerk R-net. De hoogwaardige haltes zijn heel zichtbare onderdelen van het netwerk. Reizigers beginnen of eindigen hun reis hier en hebben behoefte aan comfort, informatie en veiligheid. De herkenbaarheid van de halte is belangrijk: R-net lijnen worden in veel gevallen als vervanger van bestaande (bus-) lijnen gepland.

Naast de  R-net halte hebben we ook de volledige productformule, huisstijlhandboek en overig R-net materieel ontwikkeld. Het uitgangspunt is dat producten voor R-Net een zo groot mogelijke groep mensen, zowel valide als minder valide en onafhankelijk te gebruiken zijn.

Onderscheidend

De haltes van het R-net worden allemaal op het niveau gebracht dat het voldoet aan de eisen voor HOV. Belangrijke punten hierin zijn perrons op hoogte (18 cm), van voldoende breedte en voorzien van comfortabele wachtruimte. Voor de inrichting van bus- tram, metro en treinstations is een serie wachtruimtes ontworpen met comfortabele banken en leunsteunen, verlichte informatiepanelen en goede beschutting tegen regen en wind.

De abri is modulair waardoor veel afmetingen mogelijk zijn. De diepste versie heeft een gedeeltelijk gesloten glazen voorwand voor betere beschutting.

De R-net wachtruimtes hebben een rode hanenkam die van grote afstand al te zien is en de merkidentiteit van R-net benadrukt.

Inrichting

De inrichting van verschillende soorten haltes, zoals bus- metro- en treinstations hebben we onderzocht en beschreven.
Bij trein en metrostations zijn aan de hand van loopstromen van reizigers objecten en locaties bepaald die R-net branding krijgen. Van incheck-poortjes, reisinformatie tot inrichting van de halte.
Op busstations kunnen perrons waar normaal gesproken alleen R-net bussen halteren, de R-net branding krijgen.

Voor de R-net haltes is een complete serie perronmeubilair ontworpen, met hekwerken, afvalbakken, banken en leunsteunen. Voor het fietsparkeren ontwikkelden we een fietsoverkapping en een fietsenrek.

Award

De hoogwaardie halte heeft nationale en internationele erkenning gekregen in de vorm van de GIO special award for design excellence, de iF-award en de Red Dot honorable mention.

Perronmeubilair

In aansluiting op de R-net abri hebben we perronmeubilair ontworpen: een hek, leunsteun en bank, een afvalbak en een reclamedisplay. Hiermee kan een perron volledig worden ingericht.
Ook bij het ontwerp van het perronmeubilair dient te passen bij de R-net uitstraling. Herkenbaar, aantrekkelijk en solide.

Het hek is zo uitgevoerd dat er niet makkelijk fietssloten aan vastgemaakt kunnen worden. In het hek kunnen leunsteunen en banken gehangen worden. Er zijn speciale oplossingen voor hekken langs hellingbanen voor mindervalide.

De afvalbak en bank kunnen ook vrijstaand worden geplaatst zonder hek. De afvalbak is eenvoudig te openen en kan zowel worden uitgevoerd met zakhouder of binnenbak.
Alle perronmeubilair wordt geplaatst op poeren onder maaiveld. De bestrating van de omgeving wordt hier overheen gelegd.

De R-net abri, fietsenstalling en het perronmeubilair zijn opgebouwd uit materialen en onderdelen die goed te onderhouden en schoon te houden zijn, of die makkelijk vervangen kunnen worden. De gebruikte materialen zijn hoogwaardig en robuust, zodat ze zonder problemen geschikt zijn voor gebruik in de openbare buitenruimte.